טיפול תרופתי לדיכאון

ניווט מהיר

התמודדות עם תופעות הלוואי של טיפול תרופתי לדיכאון

כשאדם סובל מדיכאון בינוני עד חמור, הרופא או הפסיכיאטר רושם לו, במרבית המקרים, תרופות נוגדות דיכאון. כאשר התרופות עובדות כראוי, הן מסייעות להקלת התסמינים, ובשילוב עם גישות אחרות, כגון טיפול בדיבור, הן מהוות חלק חשוב מתכנית הטיפול.

תרופות נוגדות דיכאון פועלות לשינוי ואיזון כימיקלים מסוימים במוח. ובדומה לכל תרופה, שינוי זה עלול לגרום לתופעות לוואי הכוללות בחלקן עצבנות, חלומות מוזרים, יובש בפה, ושלשולים. תופעות אלו חולפות בדרך כלל לאחר שבוע או מספר שבועות, ואם לא, מומלץ לעבור לתרופה אחרת. אך תופעת לוואי אחרת, כגון ירידה בחשק המיני, עלולה להימשך זמן רב יותר.

לא כולם חווים את אותן תופעות לוואי, ונוגדי דיכאון מסוימים אינם גורמים לתופעות לוואי בקרב כל האנשים. דברים רבים, ובכלל זה המבנה הגנטי או מצבים בריאותיים בהווה, עשויים להשפיע על הדרך בה מגיב המטופל לנטילת תרופות נוגדות דיכאון. לכן חשוב לעקוב אחר תופעות הלוואי ולהתייעץ עם הרופא. ביחד, ניתן להתמודד באופן בטוח עם התרופות, ולחוות תופעות לוואי מינימאליות.

תופעות לוואי נפוצות של תרופות נוגדות דיכאון

תרופות אלו עלולות לעיתים לגרום למגוון נרחב של תופעות לוואי שאינן נעימות, ובכללן:

  • בחילה.
  • תיאבון מוגבר ועלייה במשקל.
  • אובדן התשוקה המינית ובעיות מיניות אחרות, כגון תפקוד לקוי של זקפה וירידה באורגזמה.
  • עייפות ונמנום.
  • נדודי שינה.
  • יובש בפה.
  • ראייה מטושטשת.
  • עצירות.
  • סחרחורת.
  • עצבנות.
  • חרדה.

תרופות נוגדות דיכאון ומשקל

תופעת לוואי אחרת של שימוש בתרופות נוגדות דיכאון, המתועדת פחות, היא עלייה במשקל. מטופלים רבים מוטרדים מהעלייה המוגברת במשקל, כתוצאה משימוש בתרופות אלו. אחת הבעיות בטיפול בתופעת לוואי זו, היא הידיעה עד כמה העלייה במשקל קשורה לתרופה, וכמה ממנה קשורה לגורמים אחרים, כגון התנהגויות נורמליות של אדם סביב האוכל.

יחד עם זאת, חלק מהמחקרים הרפואיים מוכיחים כי שימוש ארוך טווח בתרופות נוגדות דיכאון עלול להוביל לסיכון של עלייה במשקל ומחלות נלוות, כגון סוכרת מסוג 2 ויתר לחץ דם. עלייה במשקל ואובדן עניין בביצועים מיניים הם תופעות הלוואי העיקריות של תרופות נוגדות דיכאון. התרופות החדשות כרוכות בדרך כלל בפחות תופעות לוואי, אך עדיין לא קיימים מספיק מחקרים לתמוך בטענה זו.

מספר מחקרים וראיות אנקדוטיות מציעים כי תרופות מסוימות, העובדות על הכימיקלים סרוטונין ודופמין במוח, עשויים להפית את העלייה במשקל, בהשוואה למעכבי ספיגה חוזרת של סרוטונין הנרשמים בדרך כלל, כגון רסיטל, זולופט ופקסיל.

תרופות נוגדות דיכאון וסיכון להתאבדות

יצרני תרופות נוגדות דיכאון מחויבים, על פי חוק, לציין על גבי האריזות את הסיכון להתאבדות. ילדים, מתבגרים ומבוגרים צעירים, הסובלים מדיכאון או מהפרעה פסיכיאטרית אחרת ונוטלים תרופות אלו, עלולים להיות בסיכון מוגבר למחשבות והתנהגויות אובדניות, במיוחד בחודש הראשון של הטיפול. לכן עליהם להיות במעקב צמוד.

בקרב מטופלים מבוגרים יותר לא נמצא סיכון מוגבר,  ואדם מעל גיל 65, יש לו למעשה פחות סיכון להתאבדות בעת נטילת תרופות נוגדות דיכאון. מחשבות אובדניות בעת נטילת תרופות אלו היא תופעת לוואי חמורה, המצריכה תשומת לב מיידית של הרופא. אין לנסות להתמודד עם תחושות אלו לבד.

תרופות נוגדות דיכאון ובעיות מיניות. ירידה בעניין במין וחוסר יכולת לחוות אורגזמה הן תופעות לוואי נפוצות של שימוש בתרופות נוקדות דיכאון. כמחצית מהמטופלים המקבלים תרופות אלו מדווים על תסמינים הקשורים למין. שיטה אחת להתמודד עם תופעות אלו היא להוסיף סוג של תרופה נוגדת דיכאון או אף תרופה אחרת לבעיות זקפה, אך יתכן שמעבר לתרופות נוגדות דיכאון אחרות יובילו להעלמת תופעות לוואי אלו. לעולם אין להפסיק את השימוש בתרופות מבלי להתייעץ עם הרופא. הפסקת השימוש בתרופות בבת אחת עלולה לגרום לבעיות גמילה רציניות.

תרופות נוגדות דיכאון וישנוניות. תרופות אלו ממריצות יותר, ועשויות להיות נכונות עבור אדם שמרגשי ישנוניות לעיתים קרובות. תרופות אחרות נוטות לגרום לישנוניות כתופעת לוואי, אשר עשויה להיות טובה עבור אנשים שסובלים בדרך כלל מחרדה. לדוגמה, תרופה כגון רמרון, עלולה לגרום לעלייה במשקל וישנוניות, ועשויה להתאים למטופלים הסובלים מבעיות שינה או ירידה במשקל. אם אדם חש מנומנם עם תרופות נוגדות דיכאון, עליו להתייעץ עם הרופא ולהבין את האפשרויות הזמינות.

יש לזכור כי מצבם של רוב האנשים הסובלים מדיכאון ישתפר. יתכן שיהיה צורך לנסות מספר תרופות שונות עד למציאת התרופה הנכונה באופן אישי. טיפול בדיבור בשילוב עם התרופות נחשב לטיפול היעיל ביותר בדיכאון.

לקריאה נוספת:

אבחון וטיפול בדיכאון – תרופות נוגדי דיכאון משפרות סימפטומים של דיכאון על ידי הגדלת הזמינות שלכימיקלים במח.

עלייה בשימוש בתרופות נוגדי דיכאון בקרב אמריקאים – כתבה מתוך האתר של הרווארד מדיקל סקול.

ציפרלקס – מידע על התרופה ציפרלקס לטיפול בדיכאון

אוניברסיטת בר אילן – מדריך בנושא דיכאון ודרכי הטיפול בו

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם: