המוח וכאבי ראש

ניווט מהיר

התנסות בכאב היא תופעה מוכרת, כשגירויים שאינם נעימים, מפעילים סיבי עצב תחושתיים מיוחדים, הממוקמים בעור, בשרירים, במפרקים, ובמספר איברים, ומשדרים אותות כאב מהגוף למוח, בו נתפסת בסופו של דבר הודעת הכאב.

המוח עצמו אינו מרגיש כאב, היות וסיבי העצב ממוקמים ברקמת המוח עצמו. תכונה זו מסבירה מדוע נוירוכירורגים מבצעים טיפולים ברקמת המוח מבלי לגרום חוסר נוחות למטופל, ובמקרים מסוימים ניתן אף לבצע ניתוח כשהמטופל ער.

כאבי ראש, לעומת זאת, הם סיפור אחר. למרות שבמוח לא קיימים סיבי עצב תחושתיים, הוא מכיל שכבות של רקמות הידועות בשם דורה ופיא, המשמשות כמגן בין המוח והגולגולת. במצבים מסוימים, כימיקלים משתחררים מכלי הדם ליד הדורה והפיא ועשויים להפעיל סיבי עצב, וכתוצאה מכך מתרחשים כאבי ראש כגון מיגרנות. זרימת דם מוגברת עשויה אף היא לגרום למיגרנה, ולכן מיגרנות נחשבות כאבי ראש של כלי דם, כשהן בדרך כלל מתבטאות בתחושות פועמות המלוות ברגישות יתר לאור, קול ומגע.

כאבי ראש נפוצים יותר מסוג מתח אינם זהים לתכונות המיגרנה. למרות שסיבי עצב מופעלים ללא ספק במהלך כאבי ראש אלו, בחלקם כתוצאה מהתכווצות יתר של השרירים, גורמים אחרים העוסקים בסיבי עצב אלו אינם ידועים. מאפיין חשוב מאוד של כאבי ראש מסוג מתח הוא שהם גוברים באופן משמעותי במצבי לחץ, ככל הנראה כתוצאה מרגישות מעגלי כאב במוח.

קושי עיקרי בפיתוח טיפולים חדשים לכאבי ראש הוא שלא קיימים מודלים של בעלי חיים שיכולים להבחין בין סוגי כאבי ראש אלו. יחד עם זאת, מדענים מקווים כי הידע הגובר שלהם בנוגע לגורמים הכימיים הייחודיים המפעילים את סיבי העצב בראש, בהשוואה לשאר הגוף, יוביל לפיתוח תרופות חדשות יעילות במיוחד בהקלה על תסמיני כאבי ראש נפוצים ביותר, כמו גם למיגרנה.

בנוסף כדאי לקרוא על:

כתיבת תכנים מקצועיים בנושאי בריאות – אתר המכיל שפע תכנים מקצועיים על רפואה, בריאות ופסיכולוגיה

הגורמים לכאבי ראש

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם: