דימום בשתן

ניווט מהיר

תופעה של דימום בשתן מתחלקת לשני מצבים שונים. המצב הראשון הינו דם מקרוסקופי, כלומר, ניתן לראות שינוי בצבע השתן, הוא עשוי להיות בגוון ורוד או אדום. במצב השני הדם הינו מיקרוסקופי, כלומר, תהיה בשתן נוכחות של כדוריות דם אדומות, אך ניתן יהיה לאבחן זאת רק בבדיקת שתן במקלון או במעבדה, בבדיקות אלו ניתן לזהות גם כדוריות אדומות בגודל מיקרוסקופי. פרט חשוב נוסף לעניין זה הוא כאב שמתלווה לתופעת דימום בשתן. גם תופעות נלוות של צריבה, דחיפות במתן שתן או תכיפות הם חלק מהעניין והם מהווים נתונים חשובים לגבי המשך הבירור והבדיקות.

דימום בשתן: ארבע קבוצות

  1. דימום מקרוסקופי ללא כאב – במצב כזה בו יש דימום שניכר לעין בשינוי בצבע השתן ואין כאב, על האדם לעבור בירור יסודי כדי לשלול מצב של סרטן שלפוחית השתן.
  2. דימום מקרוסקופי שמלווה בכאב – לרוב הסיבה לתופעה כזו היא זיהום בדרכי השתן או אבנים בדרכי השתן.
  3. דימום מיקרוסקופי ללא כאב – לגבי קבוצה זו ההתייחסות מורכבת. יש מקרים בהם התופעה אינה מעידה על מחלה או על תופעה מסוכנת, אך יש מקרים בהם יומלץ לפנות לבירור לגבי סרטן שלפוחית השתן.
  4. דימום מיקרוסקופי שמלווה בכאב – במרבית המקרים תופעה זו הינה משנית לזיהום בדרכי השתן, לדלקות או להימצאות אבנים.

כל נבדק ומטופל יופנה להמשך טיפול בהתאם לקבוצה אליה הוא משתייך ולפי חוות דעת מקצועת של הרופא המטפל.

האם דימום בשתן נגרם בגין מחלה?

בכל מקרה בו קיים דימום שמעורר חשד, האדם יופנה על ידי הרופא המטפל לבירור יסודי כדי לבדוק מהו הגורם לתופעת דימום בשתן. יש כיום בדיקות שונות שמבצעים אותם כדי לשלול או לאבחן סרטן בשלפוחית השתן. במרבית המקרים יופנו לבדיקה מטופלים שיש נוכחות של דם מקרוסקופי בשתן והוא אינו מלווה בכאב.

ציסטוסקופיה לבירור ראשוני

בשלב הראשוני יישלח המטופל לבדיקת ציסטוסקופיה, בבדיקה זו מחדירים סיב אופטי אל תוך שלפוחית השתן כדי לסקור את האזור. במידה ומתגלה ממצא כלשהו במהלך בדיקה זו, החולה יופנה לניתוח שבמהלכו יסירו את הממצא. המטרה הינה לשלוח אותו לבירור פתולוגי. בהתאם לתשובה שתתקבל מהמעבדה יוחלט על המשך הטיפול. התשובה תתייחס לדרגת הגידול, לחודרניות שלו ועוד.

אולטרה סאונד וסי טי לבדיקת כליות

כדי לשלול גידולים סרטניים באזורים נוספים מבצעים הדמיה של הכליות והשופכנים באמצעות אולטרה סאונד וסי טי. ההדמיה מאפשרת לקבוע האם יש גידול באזור הכליות והשופכנים או שהאזור נקי.

ציטולוגיה

כדי לאתר תאים סרטניים בשתן מבצעים בדיקת ציטולוגיה. בבדיקה זו מאתרים בין 20 ל – 40 אחוזים של מקרי סרטן. לכן מומלץ לבצע את הבדיקה שלוש פעמים. במידה והתגלה ממצא סרטני יש סיכוי גבוה מאוד שאכן קיים גידול סרטני במערכת השתן.

חשוב לפנות אל מומחה בתחום כדי להיות בטוחים שאתם מטופלים כיאות צרו קשר איתנו druri.co.il לקבלת טיפול מקצועי ומענה מיטבי.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם: