בריאות נפשית ורגשית

ניווט מהיר

אנשים החווים בריאות רגשית, נהנים משליטה על רגשותיהם והתנהגותם. הם מסוגלים להתמודד עם אתגרי החיים, לבנות קשרים חזקים ואף להתאושש מתקופות ירודות בחיים. אך בדיוק כפי שדרוש מאמץ לבנות בריאות גופנית או לשמור עליה, כך הדבר אף עם בריאות נפשית רגשית.

שיפור הבריאות הרגשית הוא חוויה מתגמלת המשפיעה על כל תחומי החיים, כולל הגברת מצב הרוח, בניית חוסן נפשי ופיסי, ותוספת הנאה כוללת לחיים. אתר זה מפרט את השיטות לבניית חוסן נפשי ופיסי, להשגת רווחה נפשית וגופנית.

מהי בריאות נפשית או רגשית?

מונח זה מתייחס לרווחה הפסיכולוגית הכללית. הוא כולל את האופן בו אתה מרגיש עם עצמך, מגדיר את איכות מערכת היחסים שלך, את יכולתך להתמודד עם רגשות וקשיים, וכמה משמעות ושמחה אתה מפיק מהחיים.

בריאות נפשית טובה אינה עוסקת בהעדר בעיות נפשיות כגון דיכאון או חרדה, אלא נקשרת לנוכחות תכונות חיוביות, כגון יכולת להתמודד עם אתגרי החיים, הלחצים, לבנות קשרים חזקים ואף להתאושש מירידות.

בעיות נפשיות ורגשיות מתעוררות בדרך כל כשמערכת העצבים שלך נפרצת כתוצאה מכמויות מכריעות של מתח. השיטה הטבעית והיעילה ביותר של הגוף להתמודדות עם מצבי לחץ היא איזון מחדש של מערכת העצבים באמצעות מגעים חברתיים עם אנשים מהימנים. מסיבה זו, בריאות נפשית רגשית קשורה בקשר כה הדוק עם בריאות חברתית. היא מסייעת לך להושיט יד לאחרים.

תפקיד החוסן הגופני בבריאות נפשית ורגשית

בריאות רגשית ונפשית אין פירושה שאדם אינו עובר זמנים קשים או חווה בעיות רגשיות. אך כשם שמבחינה פיסית אנשים בריאים מסוגלים להתאושש ממחלה או פציעה טוב יותר, אנשים עם בריאות רגשית טובה מסוגלים להתאושש ממצוקה, טראומה ומתח באופן טוב יותר. יכולת זו נקראת חוסן.

 

אנשים החווים גמישות רגשית ונפשית הם בעלי כלים להתמודדות עם מצבים מורכבים ושמירה על גישה חיובית. הם שומרים על מיקוד, גמישות ויצירתיות בזמנים רעים כמו גם טובים. בעוד שמספר אנשים לומדים מיומנויות אלו בילדות, בהתאם לאיכות הקשר עם המטפל העיקרי שלהם, הם יכולים ללמוד מיומנויות אלו אף בכל עת בשלב מאוחר יותר בחיים.

הערכת בריאות נפשית

הערכת בריאות נפשית מספקת לרופא תמונה כוללת של מה מרגיש המטופל מבחינה רגשית, מחשבתית, וקוגנטיבית. הרופא שואל את המטופל שאלות ובודק אותו. על חלק מהשאלות ניתן לענות בכתב, תוך לקיחה בחשבון היבטים נוספים כגון מראה המטופל ומצב רוחו, התנהגותו, חשיבתו, יכולת הזיכרון שלו והאופן בו הוא מביע את עצמו.

בנוסף הוא שואל את המטופל לגבי יחסיו החברתיים, כולל בני המשפחה והחברים. לעיתים כוללת ההערכה גם בדיקות מעבדה, כגון בדיקות דם או שתן. הערכה זו מתבצעת על ידי פסיכיאטר, פסיכולוג קליני, עובד סוציאלי או לעיתים, כהערכה ראשונית, על ידי רופא המשפחה.

מהלך ההערכה

רופאים מבצעים לעיתים קרובות הערכת בריאות נפש קצרה במהלך בדיקות שגרתיות. אם מאובחנים תסמיני בעיות נפשיות, הרופא יפנה את המטופל לרופא כגון פסיכולוג או פסיכיאטר. ההערכה כוללת ראיון עם רופא ועשויה להיות כרוכה אף בבדיקה גופנית, בדיקה בכתב או בעל פה.

ראיון. במהלך הראיון, הרופא מקדיש תשומת לב לאופן בו המטופל מתבוננן ומתנוענע, באיזה סוג של מצב רוח הוא נראה, והדרך בה הוא מתנהג. המטופל מתבקש לפרט את תסמיניו ותלונותיו ולהיות מפורט ככל הניתן. הרופא ישאל שאלות לשם בדיקת יכולת החשיבה והתפקוד הקוגניטיבי של המטופל. הוא ישאל אותו כיצד הוא מרגיש לגבי החיים ויבדוק קיום מחשבות אובדניות.

בדיקה גופנית. הערכת בריאות הנפש עשויה לכלול בדיקה גופנית. הרופא יבדוק את ההיסטוריה הרפואית של המטופל, כמו גם של בני משפחתו, והתרופות אותן הוא צורך בהווה. בהמשך הוא יבדוק רפלקסים, איזון, וחושים כגון שמיעה, טעם, מראה, ריח ומגע.

בדיקות מעבדה. ההערכה כוללת לעיתים בדיקות מעבדה כגון דגימת דם או שתן. אם נחשדת בעיה במערכת העצבים, מבוצעות בדיקות כגון הדמיה בתהודה מגנטית (MRI), אלקטרואנצפלוגרם (EEG), או טומוגרפיה ממוחשבת (CT). בדיקות מעבדה מזהות בעיות אחרות כולל תפקוד בלוטת התריס, רמות אלקטרוליטים או הקרנת טוקסיקולוגיה המאתרת בעיות סמים או אלכוהול.

בדיקות מילוליות או בכתב. הערכת בריאות הנפש עשויה לכלול בדיקות בכתב או בעל פה, במהלכן מתבקש המטופל לענות על שאלות בקול רם או לכתוב את תשובותיו. בהמשך מדרג הרופא את התשובות כדי להשתמש בהן בהמשך בקביעת האבחנה. שאלונים כתובים מכילים בדרך כלל עשרים עד שלושים שאלות עליהן ניתן במהירות ב"כן" או "לא".

ילדים. שינויי בריאות הנפש בקרב ילדים נבחנים בהתאם לגיל הילד והבעיה הנחשדת. ילדים צעירים מתבקשים לצייר על מנת להביע את תחושותיהם, או שהם מתבקשים להתבונן על תמונות ולספר כיצד גורמות להן התמונות להרגיש. הורים או מורים מתבקשים לענות על שאלות לגבי הילד, באמצעות רשימת בדיקה.

תוצאות

הערכת בריאות הנפש מעניקה לרופא תמונה כוללת של הדרך בה חש המטופל מבחינה רגשית, מחשבתית והתפקוד הקוגנטיבי שלו. המטופל יקבל את תוצאות ההערכה מיד עם סיומה, ותוצאות מלאות תהיינה זמינות לאחר מספר ימים.

מצבים רבים עשויים להשפיע על תוצאות הערכה זו. ההערכה מסייעת באבחנת:

בעיות נפשיות. כגון הפרעת חרדה, דיכאון, סכיזופרניה, הפרעת קשב וריכוז, הפרעת התנהגות, הפרעה דו קוטבית והפרעות אכילה.

בעיות התפתחות. כגון ליקויי למידה, פיגור שכלי ואוטיזם.

שימוש בחומרים ממכרים. כולל אלכוהול ותלות בסמים.

מחלות מערכת העצבים. כגון מחלת האלצהיימר, מחלת הנטינגטון, מחלת פרקינסון ואפילפסיה.

מצבים רפואיים אחרים. כגון מחלת בלוטת התריס וגידולים במוח.

מהי הערכה פסיכולוגית?

הערכה פסיכולוגית היא תהליך בדיקות שעושות שימוש בשילוב טכניקות על מנת לעזור להגיע לכמה השערות על האדם והתנהגותו, אישיותו ויכולותיו. הערכה פסיכולוגית היא גם התייחסות לבדיקות פסיכולוגיות, או ביצוע אבחונים. מבחנים פסיכולוגיים כמעט תמיד מבוצעים על ידי פסיכולוג קליני מורשה, או סטודנט לפסיכולוגיה, כגון מתמחה. פסיכולוגיה היא המקצוע היחיד המתמחה במיומנות ביצוע ופירוש מבחנים פסיכולוגיים.

הערכה פסיכולוגית לעולם אינה צריכה להתבצע בחלל ריק. חלק מההערכה היסודית של אדם היא שהוא עובר בדיקה רפואית מלאה, על מנת לשלול את האפשרויות של מחלה רפואית או סיבה אורגנית לתסמינים. בדרך כלל יעיל לבצע את האבחון הפסיכולוגי בהקדם, לפני המבחנים הפסיכולוגיים.

מבחן פסיכולוגי סטנדרטי הוא משימה או קבוצת משימות הניתנות לפי תקן לקביעת תנאים. הוא נועד להעריך היבט כלשהו של אדם, ידע, מיומנות או אישיות. המבחן מספק סולם מדידה להבדלים אישיים עקביים לגבי חלק מהמושגים הפסיכולוגיים ומשמש לשורת תפיסות מצבים התנהגותיים.

לקריאה נוספת :

אתר משרד הבריאות –  כתבה בנושא הרפורמה בבריאות הנפש

טיפול פסיכולוגי – הערכה פסיכולוגית וטיפול פסיכולוגי במכון תל אביב לפסיכותרפיה

ערוץ בריאות הנפש האמריקאי –  באתר רשימת מבחנים פסיכולוגיים שונים.

מאמר מתוך אתר WebMD  –  סקירה בנושא הערכת בריאות הנפש:  מטרת הבדיקה, איך להיערך לקראתה, כיצד היא מבוצעת וכו'.

מי שקרא את הכתבה הזו קרא גם: